Ο Οκτώβριος μπήκε και, αν και οι θερμοκρασίες ακόμα μας ξεγελούν, το Φθινόπωρο είναι εδώ και δεν αργεί η στιγμή που θα αρχίσουμε να αναζητούμε την άνεση, την οικειότητα και την θαλπωρή που τα χαλιά μας, μας προσφέρουν – λίγο νωρίτερα εάν το δάπεδο του σπιτιού μας είναι κρύο, όπως συμβαίνει π.χ. με το μάρμαρο, λίγο αργότερα για πιο χνουδωτά, χοντρά ή ζεστά χαλιά σαν την φλοκάτη και τα χαλιά shaggy. Να βοηθήσουμε με το στρώσιμο των χαλιών δεν μπορούμε – μπορούμε ωστόσο να κάνουμε την επιλογή του κατάλληλου χαλιού για κάθε έναν από τους χώρους σας, ευκολότερη!
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="873" template="banner.phtml"}}
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι και το πρώτο στο οποίο ‘πέφτει’ το μάτι, τόσο το δικό μας στην καθημερινότητά μας όσο και του επισκέπτη μας: το μέγεθος του χαλιού σε σχέση με τον χώρο. Άλλωστε μια από τις κύριες ιδιότητες ενός χαλιού είναι να οριοθετεί τον χώρο στον οποίο έχει τοποθετηθεί. Συνεπώς, ένας μεγάλος χώρος, κατά γενικό κανόνα, απαιτεί ένα μεγαλύτερο χαλί – αλλιώτικα το δωμάτιο θα δείχνει κενό και το χαλί παράταιρο. Αντιστοίχως, σε έναν μικρό χώρο, ταιριάζει καλύτερα ένα μικρότερο χαλί ώστε να μην ‘ενοχλεί’, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, τα έπιπλα του δωματίου. Πιο γενικά, επιλέγουμε να αφήνουμε περιθώριο μεταξύ της άκρης του χαλιού και του τοίχου, τουλάχιστον 20 εκατοστά σε έναν μικρότερο χώρο και τουλάχιστον 40 σε έναν μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πέραν των διαστάσεων του χώρου, θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας και την χρήση για την οποία προορίζουμε τον χώρο αλλά και τα έπιπλα που θα βρίσκονται μέσα σε αυτόν και την διάταξή τους.
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="879" template="banner.phtml"}}
Το σαλόνι, λόγου χάρη, είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού και μάλιστα, για τους περισσότερους από εμάς, αποτελεί το κέντρο της ψυχαγωγίας – εκεί που θα βρεθούμε με την οικογένεια τα βράδια μετά τη δουλειά, εκεί που θα δούμε ταινίες και θα παίξουμε επιτραπέζια, εκεί που θα μας πάρει ο ύπνος τα απογεύματα του Σαββάτου και θα μαζευτούμε με τους φίλους για ‘το ματς’. Αυτό σημαίνει πως το χαλί που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι σίγουρα ανθεκτικό. Πέραν αυτού, έχουμε όμως και ορισμένα διλήμματα που θα πρέπει να απαντήσουμε.
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="880" template="banner.phtml"}}
Με ένα πολύ μεγάλο χαλί μπορούμε να τοποθετήσουμε τον καναπέ, τις πολυθρόνες, τις καρέκλες, το τραπέζι, τα επιδαπέδια φωτιστικά και τα υπόλοιπα έπιπλα του σαλονιού πάνω του, δίνοντας έτσι στον χώρο μια αίσθηση πολυτέλειας. Ωστόσο, ένα τέτοιο μεγάλο χαλί μετακινείται δύσκολα, κατά τους μήνες του καλοκαιριού μπορεί να μαζεύει πολλή σκόνη ενώ απαιτεί πολύ τακτικό καθάρισμα καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδίως εάν στο σπίτι κυκλοφορούν και τετράποδοι φίλοι!
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="881" template="banner.phtml"}}
Μια άλλη συνήθης επιλογή είναι το χαλί να φτάνει έως τα μπροστινά πόδια του καναπέ ή, εναλλακτικά, σε ένα λίγο μεγαλύτερο σαλόνι, το χαλί να τοποθετείται στην μέση του χώρου, με τα έπιπλα τριγύρω του. Ένα τέτοιο, μεσαίου μεγέθους, χαλί οριοθετεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο σαλόνι, ειδικά εάν αυτό έχει ενιαία ανοιχτή διάταξη, και έχει το πλεονέκτημα πως δεν ταλαιπωρείται τόσο από το πέρασμα του χρόνου μιας και δεν καλύπτει τα σημεία του σαλονιού με την μεγαλύτερη κίνηση όπου δεν υπάρχουν έπιπλα, τους λεγόμενους ‘διαδρόμους’.
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="882" template="banner.phtml"}}
Σε κάθε περίπτωση, σαν γενικό κανόνα μπορούμε να θυμόμαστε πως ένα χαλί πρέπει να επιτρέπει την κυκλοφορία στο σαλόνι. Για να συμβεί αυτό, οι διάδρομοί του θα πρέπει είτε να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το χαλί είτε καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα έπιπλα του σαλονιού, με εξαίρεση ίσως τον καναπέ.
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="883" template="banner.phtml"}}
Η επιλογή χαλιού για την τραπεζαρία είναι πιο εύκολη υπόθεση, αρκεί να θυμόμαστε έναν απλό κανόνα: δεν θέλουμε οι καρέκλες της τραπεζαρίας να βρίσκουν εμπόδιο στην άκρη του χαλιού όταν μετακινούνται άρα θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στο χαλί ακόμα και όταν αυτές είναι ανοιχτές. Με άλλα λόγια, μετρώντας 60 περίπου εκατοστά από κάθε άκρη του τραπεζιού, μπορούμε γρήγορα να υπολογίσουμε το ιδανικό μέγεθος για το χαλί μας.
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="884" template="banner.phtml"}}
Για την κρεβατοκάμαρα, μια απ τις επιλογές μας είναι ένα μεγάλο χαλί πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν όλα τα έπιπλα (κρεβάτι και κομοδίνο/α). Εναλλακτικά, το χαλί μπορεί να έρθει πιο «κάτω» από το προσκεφάλι και να καλύπτει το μισό κρεβάτι. Και στις δύο περιπτώσεις, φροντίζουμε το χαλί να περισσεύει τουλάχιστον 30-40 εκατοστά από τις άκρες του κρεββατιού ώστε όταν σηκωνόμαστε απ αυτό να μην πατάμε ξυπόλυτοι στο πάτωμα. Μια ακόμα δημοφιλής επιλογή, που ενδέχεται όμως να «μικρύνει» το δωμάτιο, είναι οι διάδρομοι που μπορούν να τοποθετηθούν πλαγίως του κρεβατιού όπως και στο κάτω μέρος του.
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="885" template="banner.phtml"}}
Χαλιά στην κουζίνα; Και όμως! Αρκεί να είναι σχεδιασμένα για αυτήν άρα να είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και την υγρασία, να έχουν αντιολισθητική βάση, να είναι αντιστατικά αλλά και να πλένονται στο πλυντήριο. Τα χαλιά στην κουζίνα είναι συνήθως μικρότερα σε μέγεθος και τοποθετούνται σε σημεία μεγάλης επισκεψιμότητας όπως στην είσοδό της, μπροστά απ τον πάγκο της κουζίνας, τον νεροχύτη ή τον φούρνο όπως επίσης και κάτω απ το τραπέζι της κουζίνας.
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="886" template="banner.phtml"}}
Στο παιδικό δωμάτιο, όσο μεγαλύτερο το χαλί, τόσο το καλύτερο! Τα παιδιά πολλές φορές περπατάνε ξυπόλυτα όποτε ένα μεγάλο χαλί θα τα προστατεύσει από το κρύο, κρατώντας παράλληλα το δωμάτιο ζεστό. Επιπλέον, ένα μεγάλο χαλί σημαίνει και μια μεγάλη επιφάνεια για παιχνίδι!
{{widget type="MGS\Promobanners\Block\Widget\Banner" banner_id="887" template="banner.phtml"}}
Τα χαλιά παίζουν τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό ρόλο στα σπίτια μας, μεταξύ άλλων οριοθετώντας τα σημεία ενδιαφέροντος, συμπληρώνοντας τη διακόσμηση και εξισορροπώντας γεωμετρικά τους χώρους μας. Η επιλογή λοιπόν του κατάλληλου χαλιού για κάθε χώρο του σπιτιού μας είναι σημαντική υπόθεση αλλά δεν χρειάζεται να είναι και δύσκολη – ακολουθήστε μερικές από τις παραπάνω συμβουλές και τους κανόνες και δείτε τους χώρους του σπιτιού σας να μεταμορφώνονται!